De 40-ste editie van de Egmontloop leek op een zomer festival !

Deze 40ste editie gaat alvast de annalen in als een ludiek en mooi zomer festival. Door de opkomst, het openlucht decor met bar, niet te vergeten het springkasteel voor de allerkleinsten en met als orgelpunt natuurlijk de Egmontloop verdeeld over de drie afstanden zijnde 2,8 – 5,6 en 10,8 Km.

Internationaal getint door de deelname van Vivien Csicar (Hongarije)(tevens winnares bij de vrouwen senioren) en het wederoptreden van wereldkampioen triatlon op de lange afstand in het Zwitserse Zofingen 2019, Diego Van Looy. Hij was trouwens de eerste Belg die dit op zijn palmares schreef. Diego is lid van Zottegem Atletiek en het staat vast dat hij op het allerhoogste niveau terug zal keren, gezien zijn veerkracht en vooral ook talent. Ook talrijke sponsoren waren aanwezig om deel uit te maken van de podiumceremonie, een blijk van wederzijds respect en waardering.

Het voorprogramma werd ingeluid door de allerkleinsten op de klok van 15u. Drie reeksen, met daarin uiteraard een apart klassement voor de jongens en meisjes, zorgden voor spektakel tijdens het eerste uur. Er werden mooie duels uitgevochten en het was genieten voor de ouders, toeschouwers en sponsoren die dit allemaal van héél dichtbij mochten meemaken.

Op de 200m jongens behaalde Julot Lafort (ZA) de overwinning voor Oscar De Gusemme en Mats Vande Walle. Bij de meisjes zegevierde Sienna Maes voor Ella Goris en Margaux De Sutter.

Op de 400m was het Gaston Mertens (ZA) die zegevierde voor Sander-René Dhaenens en Siebe Liedts (ZA). Bij de meisjes was Alizee Vandepontseele de snelste voor Lena Meul en Kiyana Lopes.

Tot slot bij de 800m werd Boris De Meyer laureaat, voor Méraud Demeulemeester en Kamiel Meul. Bij de meisjes was Nina Dhaenens de snelste voor Elise Stevens. Laura Niels vervolledigde het podium.

Het hoofdprogramma was de 40ste editie van de Egmontloop die van start ging om 15u30. De atleten hadden de keuze tussen drie afstanden, zijnde de 2.8, 5.4 en 10.6 Km.  

2,8 KM

Op de kortste afstand bij de senioren mannen maakte Wouter Verstockt zijn favoriete rol waar en won glansrijk voor Glenn Philips en Tibo Verstockt. Bij de masters haalde Davy Vanderroost het nipt van Tom Leenaert en vervolledigde Carlo Beetens de top drie.

Bij de senioren vrouwen was de overwinning voor Kim Van Vossel, voor Tara Philips en Van De Kerkhove Febe. Bij de masters was Nathalie Lauwyck de beste voor Nele De Bock en werd Rosie Dierickx derde.

5,4 KM

Bij de mannen op de middellange afstand was het vooral uitkijken naar Lucas Lievens (ZA), veelzijdige topper maar tevens steeplechase specialist met een record van 6:07,49 over 2000m Steeple en 9:17,72 over 3000m Steeple. Het wedstrijdverloop liet weinig aan de verbeelding over. Hij domineerde de ganse wedstrijd en haalde het van Daan Vanhoolandt  (ZA) die een fantastische en sterke wedstrijd liep. Geoffry Van De Velde (ZA) maakte er een compleet ZA Podium van.

Bij de Masters mannen trok Bart Verkaemer (AVMO), een atleet die onze vereniging trouw is door zijn vele deelnames aan onze Egmontloop en onze veldloop, het laken naar zich toe. Hij won afgescheiden voor Bart De Cooman en William Van Huffel (ZA).

10,6 KM

De apotheose van de dag, waarbij we onder het deelnemersveld de triatleet en wereldkampioen van 2019 in het Zwitserse Zofingen  (6h14m29s) Diego Van Looy – aangesloten bij Zottegem Atletiek – mochten verwelkomen voor zijn comeback en de Hongaarse Vivien Csiszar beiden op de lange afstand. Ook met gevestigde ZA atleten, waaronder Patrick Van Petegem, Kristof De Borle, Kasper Ligneel, Steven Lafort, Thijs Niels, Marc Goossens en Jurgen Verlinden. Deze laatste drie zijn in volle voorbereiding voor het Belgisch Kampioenschap Marathon in Eindhoven (Oktober). Uiteindelijk haalde Jill De Brouwer afgetekend de overwinning, voor Diego Van Looy, die aan een schitterende comeback bezig is na een maandenlange revalidatie (gebroken nek en meerdere gebroken ribben). Diego wou absoluut van de partij zijn om onze club in de kijker te zetten en is daar ook ruimschoots in geslaagd. De derde plaats was voor de man in vorm Niels Thijs (ZA).

Diego Van Looy

Bij de masters was het een spannende wedstrijd. Uiteindelijk haalde Nico Van der Hauwaert (ZA) het van Patrick Van Petegem (ZA) en vervolledigde Kristof De Borle (ZA) het podium.

Bij de senioren vrouwen was het dus uitkijken naar Vivien Csicar die zeker rekening moest houden met Ilse Van den Bossche (ZA) – brons op het BK marathon in Antwerpen – en Laurien Pede die opnieuw de weg gevonden heeft naar ZA. Ilse (master) nam meteen het voortouw en het was afwachten of uitkijken of de kloof gelijk of groter zou worden naarmate de doortocht van de ronden. Halfweg was al duidelijk dat het groter zou worden en ze liet haar uitstekende conditie zien door afgetekend te winnen. Vivien (senior) hield mooi stand en werd algemeen tweede. Derde werd uiteindelijk Laurien Pede (senior), die hiermee bewijst dat ze het lopen niet verleerd heeft.

Vivien was dus de snelste bij de senioren, knap eindigend op de tweede plaats Laurien Pede en Hannah Crommelinck finishte als derde.

Bij de masters won Ilse Van den Bossche (ZA) en werd Bernadette Vekeman (ZA en meervoudig Belgisch kampioen op de weg-piste en veldlopen) mooi tweede. Saartje De Cock vervolledigde het podium.

Ludiek in deze editie was de speciale prijs die voorzien was voor de 40ste  aangekomene in de uitslag van iedere loopwedstrijd. De winnaars die gehuldigd werden waren D’Haeyer Luc, De Latte Rebecca en Hermie Niels.

Bij deze willen we al de atleten, toeschouwers, medewerkers, onze fotograaf en de sponsoren bedanken voor de deelname aan de 40ste editie.

We nodigen jullie alvast uit op ons jaarlijkse eetfestijn dat doorgaat te Velzeke (ontmoetingscentrum) in het weekend van 12-13 november 2022.

Noteer tevens in jullie agenda: het Provinciaal Kampioenschap veldlopen 2023 is toegekend aan Zottegem Atletiek en gaat door op onze Festival Weide (Rock Zottegem) op zondag 15 januari 2023. Maak deel uit van dit uniek gebeuren ( 1322 deelnemers in 2019) en kom supporteren voor onze plaatselijke ZA Atleten.

Sportieve groeten,

Van onze reporter ter plaatse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.