Sterke prestatie op Europees KAMPIOENSCHAP Masters

Dat we in Zottegem Atletiek sterk opkomend jong talent hebben in de verschillende jeugdreeksen is meer en meer zichtbaar. Ook bij de masters hebben we heel sterke atleten, zie ook de Wereldtitel van Herman Van De Velde. Naast Herman beschikken we over nog een gevestigde waarde, met name Patrick Depuydt.

Als Belgisch kampioen op de 800 meter bij de Masters M55 en geselecteerd atleet, vloog Patrick op 10 september naar Venetië voor zijn eerste deelname aan een Europees Kampioenschap. Van de 37 deelnemers had hij de achtste tijd (2.13.94) in 2019 tot dusver gelopen. In eerste instantie was vooral het bereiken van de finale (12 beste) de eerste doelstelling.

De reeksen werden op woensdag 11 september gelopen en verliepen heel goed voor Patrick. De meeste toppers liepen een trage en tactische wedstrijd, maar “Reeks 3” met Patrick werd heel snel gelopen. Patrick won deze in de beste Belgische tijd op de 800m van 2019, namelijk 2.13.56.

Door de trage, tactische reeksen van de andere toppers kwam hij verrassend met de snelste tijd uit de reeksen en was deelname aan de finale een feit. Wetende dat er zes toppers waren uit andere landen die reeds 2.10 of sneller gelopen hadden in 2019 wist hij dat een podiumplaats behalen een moeilijke opdracht was, maar een wedstrijd moet altijd gelopen worden en de conditie van de dag kon eveneens een belangrijke rol gaan spelen. Het was met andere woorden een gezonde stress en het kon alle kanten uit, aangezien enkele deelnemers het achterste van hun tong nog niet hadden laten zien.

Op vrijdag 13 september, om 17u30 werd de finale gelopen. Van meet af aan, ging het supersnel, Patrick was mee in derde positie maar de laatste 400 voelden anders aan dan in de reeksen. Tussen de respectievelijke 500 en 600m, liepen een aantal toppers Patrick voorbij en viel hij terug naar de zesde plaatst. De laatste 200 meter versnelde hij opnieuw, want dit is ook één van zijn kwaliteiten en kon hij alsnog beslag leggen op een mooie vijfde plaats. Dit was tevens de ook uitslag : schitterend vijfde bij zijn eerste Europees Kampioenschap 800m in een tijd van 2.13.70 (ondanks vermoeide spieren).

Met de achtste tijd doorstoten naar de vijfde plaats op het Europees Kampioenschap en twee snelle wedstrijden in drie dagen, is dit  gewoonweg subliem te noemen. Laat dit tevens ook een voorbeeld zijn voor al het opkomend talent dat onze vereniging rijk is en waar de weg naar een zeer mooie toekomst open ligt.