Wereldkampioenschap 14-Kamp

Het weekend van 26/27 maart 2022 is er een om nooit meer te vergeten voor onze masters Herman Van De Velde en Patrick Depuydt.

Onder een blakende zon en met een goede conditie vertrokken ze vrijdagmorgen samen richting Miramas (tegen Marseille) voor het Wereldkampioenschap 14-kamp indoor. De infrastructuur in Miramas is gewoonweg indrukweekend te noemen, een gigantische infrastructuur en indoor piste met nog eens 4 banen voor de warm up en de officiële  dubbele polsstok-, verspring-, hoogspring-  en kogelstand, gewoon perfect voor het leveren van top prestaties.

Op zaterdag ochtend begonnen ze als eerste in groep A om 9u met de 60m vlak. Beide begonnen héél sterk en gaven de tegenstanders al het nakijken. Patrick won de eerste wedstrijd (8″66) met miniem verschil op Herman (8″75). Het tweede nummer was het verspringen en dat ligt Patrick ook iets beter, ook hier won hij met 4m59 voor Herman 4m11. Als derde nummer stond de 800m geprogrammeerd en laat dit nu eens de specialiteit van Patrick zijn. Van bij de start ging hij voluit met Herman op kop van de achtervolgende groep. Het wereldrecord dat stond op 2’27”61 moest er ook aan geloven en zowel Patrick (2’22″86) als Herman (2’25″91) doken onder deze tijd. Het eerste wereldrecord was binnen.

Bij het kogelstoten was Herman de betere en won hij met 7m57,  Patrick deed het met 6m48 ook niet slecht. Daarna was het tijd voor de 400 meter, een nummer waar ze elkaar waard waren in het afgelopen jaar, voor wat betreft de chrono. Patrick vertrok op volle snelheid en Herman werd onmiddellijk op achtervolgen aangewezen. Iedereen die Herman kent weet dat je nooit thuis bent met de finish in zicht. In de laatste 150 meter liep Herman de kloof dicht en klopte alsnog Patrick op de meet met een tijd van 61″55 – 16 honderdsten sneller dan Patrick. Deze topprestatie was goed voor een nieuw wereldrecord voor Herman op zijn favoriete nummer, de 400 meter.

Ondertussen waren “Les deux Belges” gekend bij alle atleten, tevens plots ook te duchten tegenstanders van elkaar en vooral ook lievelingen van het publiek. Iedereen vond die tweestrijd ook super spannend en supporterden, zowel voor Herman als Patrick bij iedere wedstrijd. Op vragen zoals “wie gaat de 1500 winnen ? de 200 winnen ? antwoorden ze steevast: we weten het zelf niet, het zal spannend zijn – je zal moeten kijken.

Na dit loopnummer was het de beurt aan het hoogspringen. Met maximum 6 pogingen was het ook tactisch belangrijk om de juiste keuzes te maken. Herman begon voorzichtig op 1m19, Patrick op 1m25. Op 1m31 gingen beiden over de lat, op 1m34 liep het mis voor Patrick en had hij 3 pogingen nodig om deze hoogte te overschrijden. Gelukkig lukte het bij zijn eerste poging om over 1m37 te springen. Maar Herman was ook nog in de race en ging ook in zijn laatste poging over 1m37. Een eerste gelijke stand “Pour les deux Belges”.

Dag 1 werd afgesloten met een afstandsnummer over 3000 meter. Hierin nam Herman de deelnemers op sleeptouw en won uiteindelijk ook nog eens deze wedstrijd in 11’51”09. weliswaar met minimaal verschil op Patrick (11’51”20). Deze chrono was slecht vijf seconden trager dan het huidig wereldrecord.

De eerste dag zat er dus op. Met drie overwinningen voor Patrick , drie voor Herman en gelijke stand op het hoogspringen. In de puntenstand was er een klein (100 punten) voordeel voor Patrick die eindigde met 4467 punten. ’s Avonds nog eens voldoende koolhydraten verorberen en dan hopen op een goede nachtrust. Dit is van groot belang op tornooien waarbij de wedstrijden elkaar in hoge frequentie opvolgen.

Op zondagmorgen voelden ze zich beiden goed en wisten ze dat het terug spannend zou worden. Ditmaal starten met de 60 meter Horden, een nummer waarbij Patrick (12″04) zich de sterkste toonde voor Herman (14″01). Het tweede nummer was het polsstokspringen, hierin won Herman met 2m10 en werd Patrick tweede met 1m80. Toen was het tijd voor de volgende spannende race, de 1500 meter. Herman nam het initiatief van bij aanvangsfase en Patrick volgde waakzaam. Aan de bel, tevens signaal van de laatste ronde, versnelde Herman. Patrick ging gezwind mee en hoopte om in de laatste 60m Herman nog te verslaan maar dit lukte net niet. Herman won uiteindelijk met 5’12″89 voor Patrick met 5’13″03. Met deze overwinning had Herman tevens een tweede wereldrecord te pakken. Dag twee was alvast goed ingezet voor onze atleten.

Na het lopen tijd voor het hamerslingeren, in deze discipline blonk Herman uit met een worp van 9m10, Patrick gooide slechts 5m72.

Hierna kwam de 200 meter aan bod, dit was sowieso voluit spurten. Beiden hadden toen ook al 11 wedstrijden in de benen/armen. Herman nam een “blits” start en won de reeks in een fenomenale tijd van 27″93, bijna een seconde sneller dan Patrick met 28″84 , onvoorstelbaar te noemen na al die wedstrijden. Met vier overwinningen na elkaar, was Herman ook belangrijke punten aan het sprokkelen en slonk de voorsprong van Patrick. Het was nog spannender omdat er geen tussentijdse resultaten beschikbaar waren.

Het voorlaatste nummer was in het voordeel van Patrick, namelijk het hinkstapspringen. Hij won met een sprong van 9m58 en Herman eindigde als tweede met  9m10.

Het sluitstuk van de 14-kamp is een afstandsnummer, de 5000 meter. Hierin nam Herman terug de leiding van bij de start, gevolgd door Patrick en de rest van het deelnemersveld. Op het einde kwam er nog een versnelling van Patrick die daardoor voor Herman eindigde in een tijd van 20’51″74 maar dit had nagenoeg geen invloed meer op de uiteindelijke puntenstand. Het was wel vol spanning afwachten op het eindresultaat , wie zou eerste worden ? wie zou tweede worden ?

Eén ding is zeker, ze gunden het elkaar. Ze konden zich goed aan elkaar optrekken, gedurende 14 wedstrijden het beste van zichzelf geven met drie wereldrecords als resultaat. Ze kregen ook alle lof van de organisatoren, de andere atleten, de speaker (die hen regelmatig kwam interviewen voor of vlak na een wedstrijd) voor wat ze in deze twee dagen geëtaleerd hadden. Onze twee Zottegemse atleten zal men alvast niet snel vergeten in de wereld van de Ultra-kampnummers.

Pas een uur na de laatste wedstrijd werd het resultaat bekend gemaakt, zo nipt waren sommige verschillen. Het is uiteindelijk met een minimaal verschil van 93 punten op een totaal van 7986 punten dat Patrick als Wereldkampioen werd uitgeroepen, slechts 85 punten onder het Wereldrecord van 8071 punten. Herman werd knap tweede met 7893 punten ver voor de Fransman die derde werd met 5290 punten. Een weekend waarbij Zottegem Atletiek dus twee toppers rijker is namelijk een Wereldkampioen en Vicewereldkampioen. Een méér dan schitterende promotie voor onze bloeiende atletiek vereniging.

Laat dit alvast een mooi voorbeeld zijn van inzet, kracht, volharding, discipline, teamwork en inspiratie voor onze jeugdatleten “de toekomst van onze vereniging”

Proficiat aan Patrick & Herman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.